Mescitte Kılınan Bir Namazdan Sonra Diğer Namazı Beklemek

Mescitte Kılınan Bir Namazdan Sonra Diğer Namazı Beklemek

“Resulullah: ‘Size, Allah’ın kendisiyle günahları yok edip, dereceleri yükselteceği hayırları haber vereyim mi?’ buyurdular. Ashap: ‘Evet, yâ Resulullah!’ dediler. Resul-i Ekrem: ‘Güçlükler de olsa abdesti güzelce almak, mescitlere doğru çok adım atmak, bir namazı kıldıktan sonra öteki namazı beklemek. İşte ribâtınız, işte bağlanmanız gereken budur’ buyurdular.”[1]

 

Rivayetten de görüldüğü gibi namaz kılmak üzere mescide gidildiğinde öteki namazı beklemenin günahları yok ederek dereceleri yükselteceği ifade edilmiştir. Şüphesiz mescitler inananların bir araya geldikleri ve toplu halde ibadet edebildikleri yerler olduğu için mümkün olduğunca gidilmesi gereken ibadet mekânlarıdır. Ancak bu rivayet esas alındığında günahların silinmesi ve derecelerin yükseltilmesi için neredeyse mescitten hiç çıkmamak ve tüm namazları mescitte kılmak gerekir. Oysa Allah yolunda yapılacak işler, mescitte namaz kılmaktan ibaret değildir. Günahların affedilmesi ve derecelerin yükselmesinin yolu inananların hayırlı işlerde yarışması, gerekli olan her anlamda Allah yolunda mücadele edilmesi yani Allah rızası için aktif olunmasıdır. Cuma suresinde namaz kılındıktan sonra diğer namazın beklenmesi değil aksine namazı kıldıktan sonra herkesin kendi uğraşına yönelerek Allah’ın lütfundan nasip araması söylenir:

 

“Namaz kılındıktan sonra yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan (nasibinizi) arayın. Allah’ı çok anın ki başarıya eresiniz.”

(Cuma Suresi 10).

 

[1]        Müslim, Taharet 41; Tirmizi, Taharet 39; Nesai, Taharet 180; İbn Mace, Taharet 49, Cihad 41.

 

Kaynak: Allah’a Öğretilen Din – Emre Dorman

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir