Cehennemdeki Yiyecek Nedir? (Zakkum mu? Darı mı? Yoksa İrin mi?)

Sorunun Detayı:
– Onlar için darı’dan (kuru dikenden) başka yemek yoktur.
(Gaşiye suresi 6. ayet)
– İrinden başka yiyecek de yoktur.
(Hakka suresi 36. ayet)
– Şüphesiz, zakkum ağacı, günahkârların yemeğidir.
(Duhan suresinin 43-44. ayetleri )
Üç farklı ayette 3 farklı yiyecekten bahsediliyor. Bu ayetlerde çelişki yok mudur?
Ateistlerin iddiası:
Cehennemdekiler zakkum mu,darı dikeni mi(bu ikisi kesinlikle farklı bitkiler) yoksa irin mi yiyecekler? Muhammed yine burada bir hata yapmış ve Kur’an’ın Tanrı sözü olmadığını bizlere bildirmiştir. Umalımda Müslümanlar kanlı irinede zakkum demesinler.
Cevap:
İyi araştırmayan ve aklını kullanmayan insanlar malesef bu ayetlerde çelişki olduğunu iddia ediyorlar/sanıyorlar. Bu ayetlerde kesinlikle bir çelişki yoktur.
Bir şeyin çelişki olabilmesi için şartlar tamamen aynı olmalıdır. Peki bu 3 farklı yiyeceğin aynı insanlar için olduğu söyleniyor mu?
Allah Hicr suresinin 44. ayetinde şöyle buyuruyor:
”Cehennemin yedi kapısı vardır. Onlardan her kapı için birer gurup ayrılmıştır.”
Her cehennemlik cehennemin aynı yerine gitmez. Bir kişi işlediği günaha göre cehennemin belli katına gider. Mesela münafıklıklar cehennemin en alt katına giderler.
bkz: ”Şüphe yok ki münafıklar cehennemin en alt katındadırlar.”
(Nisa suresi 145)
Katları birbirinden ayıran nedir? cezalardır. Farklı ceza demek farklı bir ”yiyecek” demektir. Cehennemin bütün katlarının cezaları aynı değilken bu ayetlerde çelişki olduğu nasıl iddia edilebilir?
Bir tane örnek verelim. Mesela üç farklı hapishane düşünün. Hangi mahkum olduklarından bahsetmeden farklı yerlerde üç farklı cümle kurduğumuzu düşünün. Şu şekilde:
Onların yiyeceği sadece şudur…X
Onların yiyeceği sadece şudur…Y
Onların yiyeceği sadece şudur…Z
Böyle bir durumda çelişmiş olur muyuz? Eğer aynı hapishaneden bahsetmiş olsaydık bir çelişki olurdu fakat aynı hapishane olmazsa kesinlikle bir çelişki olmaz.
Her cehenneme gidene aynı cezanın uygulandığı varsayılırsa elbette yanlış bir sonuca gidilir.
”Hâla Kur’an üzerinde GEREĞİ gibi düşünmeyecekler mi? Eğer o, Allah’tan başkası tarafından gelmiş olsaydı onda birçok tutarsızlık bulurlardı.”
(Nisa suresi 82. ayet)